Predpovedať ceny potravín je podľa SPPK ťažké

Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka je prognózovanie vývoja cien potravín oveľa zložitejšie ako v prípade väčšiny ostatných tovarov a služieb.

Predpovedať vývoj cien potravín je v súčasnosti veľmi ťažké. Konštatoval to v utorok na tlačovej besede predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík. „Prognózovanie vývoja cien potravín je oveľa zložitejšie ako v prípade väčšiny ostatných tovarov alebo služieb, pretože ho ovplyvňuje veľké množstvo vopred ťažko predvídateľných faktorov,“ povedal.

Podľa Semančíka by medzi dôležité cenotvorné činitele mali naďalej patriť zmeny štruktúry dopytu na svetových trhoch, rozvoj výroby biopalív, ktorý bude ovplyvnený vývojom cien ropy, ale aj vývoj kúpyschopnosti obyvateľstva, či obchodná politika veľkých distribučných a predajných sietí. Okrem bežných dynamicky sa meniacich vplyvov vstupuje podľa SPPK do hry aj politické napätie medzi Ruskom, EÚ a USA, ktoré môže vyústiť do výkyvov cien ropy a energií, na ktoré sú naviazané aj ceny potravín.

Najmenej čitateľné je však podľa komory správanie obchodu. „Keď dlhodobo porovnávame vývoj cien poľnohospodárskych a potravinárskych výrobcov s maloobchodnými cenami, nenájdeme medzi nimi paralelu v podobe priamo úmerného smerovania,“ uviedol Semančík. Podľa neho je to zjavné aj zo štatistických čísel tohto roka, keď v prvom polroku sa prepadli ceny poľnohospodárskych výrobcov o 8,4 %, z toho rastlinných komodít až o necelých 20 %, ceny potravinárov asi o dve percentá a maloobchodné ceny potravín iba o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy