Sektor služieb v eurozóne rástol v júli pomalšie, než sa čakalo

Aktivita v sektore služieb eurozóny sa v júli zvýšila menej, než sa pôvodne predpokladalo. Pretrvávajú tak obavy týkajúce sa oživovania ekonomiky menovej únie. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Index nákupných manažérov (PMI) pre sektor služieb eurozóny, ktorý zostavuje spoločnosť Markit Economics’s, vzrástol v júli na 54,2 bodu z 52,8 bodu v júni. Prvý odhad, zverejnený 24. júla, počítal so zvýšením indexu až na 54,4 bodu. Zložený PMI, ktorý meria aktivitu v sektore služieb aj vo výrobnom sektore, vzrástol z 52,8 bodu v júni na 53,8 bodu, čo je tiež menej, než sa pôvodne (54 bodov) očakávalo. Oba indexy však zostávajú vysoko nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu.
„Prieskum signalizuje, že hrubý domáci produkt eurozóny rastie medzikvartálnym tempom 0,4 %. Existujú však obavy, že nové pracovné miesta generuje stále len veľmi pomaly,“ uviedol hlavný ekonóm Markit Chris Williamson. Dodal, že je tiež neisté, či sa rast bude v najbližších mesiacoch zrýchľovať alebo spomaľovať.
PMI pre sektor služieb vzrástol v júli v Nemecku, Francúzsku aj Španielsku. V Talianku index klesol na 52,8 bodu z 53,9 bodu v júni, čo bola jeho najvyššia úroveň od roku 2010.

Súvisiace články

Aktuálne správy