Nemecký súkromný sektor rástol už 15 mesiacov v rade

Zložený index nákupných manažérov, ktorý mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, podľa finálnych údajov agentúry Markit vzrástol v júli na 55,7 bodu z júnových 54 bodov.

Nemecký súkromný sektor v júli expandoval už pätnásty mesiac v rade. K posilneniu mu pomohla najmä aktivita v sektore služieb, ktorá rástla najrýchlejším tempom za viac ako tri roky. To naznačuje, že najväčšia európska ekonomika naberá na sile.

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, podľa finálnych údajov agentúry Markit vzrástol v júli na 55,7 bodu z júnových 54 bodov. Zostal tak aj naďalej nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Index aktivity PMI pre sektor služieb v júli posilnil na 56,7 bodu, čo je najvyššie od júna 2011. V predchádzajúcom mesiaci bol na úrovni 54,6 bodu.

Zo zverejnených údajov vyplýva, že aktivita v súkromnom sektore ďalej zrýchľuje tempo svojho rastu, zvýšil sa aj počet objednávok a deväť mesiacov rastie aj zamestnanosť. To naznačuje, že nemecká ekonomika opäť získala časť hybnej sily, ktorú stratila na konci druhého štvrťroku, uviedol ekonóm agentúry Markit Oliver Kolodseike.

Francúzsky sektor služieb sa v júli vrátil opäť k rastu. Index aktivity PMI pre sektor služieb v júli posilnil na 50,4 bodu z júnových 48,2 bodu. Nad hranicu 50 bodov sa dostal prvýkrát od apríla. Zložený index PMI v druhej najväčšej ekonomike eurozóny posilnil na 49,4 bodu z júnovej úrovne 48,1 bodu, zostal však pod hranicou, ktorá oddeľuje rast od poklesu. Zo zverejnených údajov vyplýva, že rastúci sektor služieb negatívne ovplyvňuje slabý dopyt, uviedol ekonóm agentúry Markit Jack Kennedy. Dodal, že ďalšie kolo zníženia cien pokračuje aj napriek nárastu vstupných nákladov firiem, čo vyvíja ďalší tlak na ich napäté marže.

Súvisiace články

Aktuálne správy