Skrachovala štvrtá ruská cestovka, v zahraničí ostalo asi 27.000 Rusov

Jedna z veľkých ruských cestovných kancelárií Labirint oznámila v týchto dňoch bankrot, pričom ako dôvod uviedla "nepriaznivú politickú a ekonomickú situáciu".

Jedna z veľkých ruských cestovných kancelárií Labirint oznámila v týchto dňoch bankrot, pričom ako dôvod uviedla "nepriaznivú politickú a ekonomickú situáciu". Výsledkom je okolo 25.000 až 27.000 ruských turistov, ktorí zostali v zahraničí. Informovali o tom agentúra AFP a denník The Moscow Times.
Cestovka Labirint v oficiálnom oznámení uviedla, že "negatívna politická a ekonomická situácia ovplyvnila počet rezervácií a pokles hodnoty rubľa zasiahol do kúpnej sily Rusov". To je výsledok konfliktu medzi Ruskom a Západom pre situáciu na Ukrajine. Od septembra minulého roka klesol kurz rubľa oproti doláru o 11 %.
Podľa hovorkyne ruskej Federálnej agentúry pre cestovný ruch Iriny Ščegolkovovej niektoré hotely v Grécku a Španielsku už začali ruských turistov vysťahovávať. Združenie gréckych spoločností cestovného ruchu (SETE) oznámilo, že v Grécku sa momentálne nachádza 8000 až 10.000 klientov cestovky Labirint. Ščegolkovová zároveň dodala, že v agentúre sa obávajú, že toto je len začiatok a môže dôjsť k dominovému efektu.

Asociácia ruských cestovných kancelárií Tourhelp, ktorá by mala zabezpečiť návrat turistov, uviedla, že je pripravená začať s ich evakuáciou. No zatiaľ nie je jasné, či bude mať dosť financií na zabezpečenie rýchleho návratu okolo 27.000 ľudí. Za ostatné tri týždne je to už štvrtá ruská cestovná kancelária, ktorá oznámila ukončenie činnosti. Dôvod bankrotu predchádzajúcich troch firiem je rovnaký ako v prípade Labirintu – výrazný pokles záujmu Rusov o cestovanie do zahraničia po tom, ako sa vzťahy Západu a Ruska pre situáciu na Ukrajine vyostrili a zhoršila sa aj ich ekonomická situácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy