Portugalsko naleje do BES 5 miliárd eur

Problémová banka Banco Espirito Santo (BES), ktorá spôsobovala trhom problémy, dostane 5 miliardovú injekciu od portugalskej vlády.

Problémová banka Banco Espirito Santo (BES), ktorá spôsobovala trhom problémy, dostane 5 miliardovú injekciu od portugalskej vlády. Banka ohlásila minulý týždeň katastrofálnu stratu, vo výške až 3.6 mld. Eur a akcie pokračovali v prepade. Tier 1 Ratio banky kleslo na 5%, čo je pod 7%nou požadovanou hranicou. BES sa tak skutočne ocitla v problémoch a Portugalsko muselo konať. Dnes v noci oznámili 5 miliardový balíček a rozdelenie banky na dve nové: Na dobrú banku, ktorá sa bude volať Novo Banco a starú BES. Portugalsko na injekciu použije zostávajúce peniaze z bailoutu od EU, kde má k dispozícii ešte cca 6.4 mld. EUR.

Akcie BES sa po výsledkoch dostali až na 0.12 centov a obchodovanie bolo pozastavené. Po otvorení tento týždeň sa očakávajú ďalšie straty. Portugalský index PSI 20 pokračuje v poklese a dostal sa už na úroveň 5800 bodov, pričom v júni sa obchodoval ešte na 7500 bodoch. Jediný trh, ktorý situáciu ignoruje, sú portugalské dlhopisy, 10 ročným sa nepodarilo preraziť ani hranicu 4%. Na dlhopisoch je stále prítomná ECB a tak nevidíme výpredaj, ktorý sa preniesol na akcie.

Source: Bloomberg

 

Source: Bloomberg

Európske trhy ale v úvode týždňa rastú a správy o bailout privítali pozitívne. Nervozita z trhu pomaly vyprcháva a situácia sa upokojuje. Uvidíme, ako sa bude obchodovať BES po otvorení, no problémy banky vyvolávajú znova tie isté otázky: Ako je na tom v skutočnosti Eurozóna a jej bankový sektor?

Súvisiace články

Aktuálne správy