Zo SR sa aj vlani vyvážali agrokomodity najmä s nižšou pridanou hodnotou

Vo vývoze agrokomodít aj v roku 2013 prevládali výrobky s nižšou pridanou hodnotou, na rozdiel od dovozov, kde prevládali výrobky s vyššou pridanou hodnotou. Vyplýva to zo správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o stave agrosektora za minulý rok.
„Tento trend môže pokračovať aj v nasledujúcich rokoch, čo sa môže nepriaznivo odzrkadliť na negatívnom vývoji salda obchodnej bilancie,“ upozornil agrorezort.
Ak sa nezvýši výkonnosť a efektívnosť potravinárskeho priemyslu, tak zlepšenie tejto situácie nie je možné podľa MPRV riešiť masívnym zvýšením poľnohospodárskeho vývozu, pretože bude viesť k ďalšej eskalácii potravinárskeho importu s vysokou pridanou hodnotou, kde bude základom surovina exportovaná zo Slovenska.
V dovozoch v roku 2013 klesol oproti roku 2012 dovoz tzv. nahraditeľných komodít na 3,068 miliardy eur, teda o 2,3 %. „V obchode so spracovanými poľnohospodárskymi výrobkami, teda s výrobkami s vyššou pridanou hodnotou, dosiahla SR za sledované obdobie zápornú obchodnú bilanciu,“ dodalo agroministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy