Klastrové organizácie môžu opäť žiadať o dotácie

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zverejnilo dnes výzvu na predkladanie žiadostí o príspevky na podporu činnosti priemyselných klastrov. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Eduard Jambor.
Dotácie vo výške minimálne 10.000 eur a maximálne 20.000 eur majú podľa neho slúžiť na zvýšenie konkurencieschopnosti klastrových organizácií, rozvoj vzájomnej spolupráce, ako aj na posilnenie ich postavenia v medzinárodnom meradle prostredníctvom zapájania sa do rozličných medzinárodných projektov a iniciatív. Klastrové organizácie sa o ne môžu uchádzať do 2. septembra 2014.
Finančné prostriedky na podporu klastrových organizácií sa budú rovnako ako v uplynulom roku implementovať prostredníctvom SIEA. „Veríme, že aj vďaka skúsenostiam z pilotného projektu sa nám podarí výraznejšie prispieť k rozvoju slovenských klastrov a k zlepšeniu ich prezentácie doma i v zahraničí,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová, podľa ktorej môžu túto dotáciu využiť napríklad aj na vzdelávanie a výmenu skúseností pre svojich jednotlivých členov.
Finančná podpora môže klastrovým organizáciám pomôcť aj z hľadiska prezentácie a zvyšovania záujmu o ich výrobky a služby. Podporené budú tiež neinvestičné projekty zamerané na vytváranie spoločnej expertnej bázy, technologických máp priemyselných klastrov, či stratégií a iných súvisiacich expertných činností. Indikatívna výška výdavkov na rok 2014 sa plánuje na úrovni 113.000 eur.
Maximálna intenzita pomoci je na úrovni 70 % celkových oprávnených nákladov schváleného projektu. Znamená to, že žiadateľ spolufinancuje podporený projekt z vlastných zdrojov minimálne na 30 %.
Podpora je určená na obdobie roku 2014. Podrobnejšie informácie o výzve na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu priemyselných klastrových organizácií sú zverejnené na webovej stránke MH SR v časti dotácie a na stránke SIEA v časti Inovácie.
SIEA je príspevková organizácia MH SR pôsobiaca v oblasti inovácií a energetiky. Je implementačnou agentúrou v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Agentúra prevádzkuje monitorovací systém efektívnosti pri využívaní energie a v rámci projektu Žiť energiou poskytuje v regionálnych centrách v Trenčíne, Banskej Bystrici a v Košiciach bezplatné energetické poradenstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy