ECB podporuje výzvy Bundesbank na dohody o vyšších mzdách

Pre magazín Der Spiegel to v nedeľu vyhlásil predstaviteľ ECB Peter Praet. Podľa jeho slov boli dohody o nízkych mzdách potrebné v niektorých krajinách eurozóny, ktoré zasiahla kríza. V Nemecku je však podľa neho trh práce v dobrom stave.

Európska centrálna banka (ECB) podporuje výzvy nemeckej centrálnej banky na dohody o vyšších mzdách. Pre magazín Der Spiegel to v nedeľu vyhlásil predstaviteľ ECB Peter Praet. Podľa jeho slov boli dohody o nízkych mzdách potrebné v niektorých krajinách eurozóny, ktoré zasiahla kríza. V kontraste s tým by však podľa neho v krajinách ako Nemecko boli vhodné vyššie zárobky. Praet uviedol, že v Nemecku „je inflácia nízka a trh prace sa nachádza v dobrom stave“.

Vyššie mzdy podľa Praeta pomohli dostať vývoj priemernej mzdy v eurozóne do súladu s inflačným cieľom ECB. Miera inflácie v eurozóne by podľa ECB mala byť tesne pod úrovňou dvoch percent. Z historického hľadiska je nemecká centrálna banka zástancom mzdových obmedzení. Miera inflácie v eurozóne sa však pohybuje pod hranicou jedného percenta, a to spoločne s júnovým rastom spotrebiteľských cien v Nemecku len o jedno percento vyvoláva obavy z deflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy