Miera medziročnej jadrovej inflácie v Japonsku dosiahla 3,3 %

Medziročná miera spotrebiteľskej jadrovej inflácie v Japonsku v júni stúpla o 3,3 %. Tento výsledok je v súlade s očakávaniami analytikov, ktorých oslovila agentúra Reuters vo svojom prieskume. Do výpočtu jadrovej inflácie sa nezahŕňajú volatilné ceny potravín a ropných produktov. V máji miera jadrovej spotrebiteľskej inflácie dosiahla 3,4 %.

Rast cien totiž aj naďalej podporovali efekty aprílového zvýšenia sadzby dane z predaja. Táto sadzba sa zvýšila z výšky 5 % na 8 %. Bez zohľadnenia vplyvu zvýšenia daní by jadrová spotrebiteľská inflácia bola vo výške 1,3 % a klesla z májových 1,4 %. Minuloročný prudký nárast cien energií sa totiž zmiernil.

Stimuly zo strany japonskej centrálnej banky (BOJ) sú však naďalej aktuálne. „Vláda oficiálne koniec deflácie nedeklarovala. Preto si myslím, že je predčasné hovoriť o stratégii ukončenia režimu uvoľnenej politiky,“ povedal japonský minister hospodárstva Akira Amari. BOJ zdôraznila, že Japonsko smeruje k dosiahnutiu dvojpercentného inflačného cieľa. Ekonomické zlepšenie totiž umožňuje viacerým firmám dvíhať ceny a aj mzdy.

Súvisiace články

Aktuálne správy