Júnová medzimesačná inflácia v USA dosiahla 0,3 %

Až dvoma tretinami sa na celkovom medzimesačnom raste inflácie v júni podieľalo zdraženie benzínu.

Celková hladina spotrebiteľských cien v USA sa v júni zvýšila hlavne preto, že stúpli ceny benzínu. Celkový trend však tiež naďalej naznačoval postupný rast inflačných tlakov. Americké ministerstvo práce v utorok informovalo, že spotrebiteľské ceny v júni medzimesačne stúpli o 0,3 % po májovom zvýšení o 0,4 %. Až dvoma tretinami sa na celkovom medzimesačnom raste inflácie podieľalo zdraženie benzínu. Medziročná júnová inflácia v USA bola 2,1 %. Zhruba rovnako sa ceny medziročne zvýšili aj v máji.

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že júnová medzimesačná inflácia bude 0,3 % a medziročná 2,1 %. Benzín v júni zdražel o 3,3 % po tom, ako sa v máji jeho cena zvýšila o 0,7 %. Ceny potravín v júni posilnili iba o 0,1 %. Išlo o ich najslabší rast od januára, ale zároveň bol jún už šiestym mesiacom ich zvyšovania.

Takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, bola v júni v USA 0,1 %. V máji bola vo výške 0,3 %. Medziročná júnová jadrová inflácia bola na úrovni 1,9 %, v máji bola 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy