ECB môže vytvoriť cenové bubliny, varuje nemecký bankár

Voľná menová politika Európskej centrálnej banky vedie k nesprávnemu oceňovaniu rizík a hrozba vzniku cenových bublín sa zvyšuje, tvrdí šéf asociácie nemeckých družstevných sporiteľní Georg Fahrenschon

Extrémne voľná menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) môže viesť k vzniku cenových bublín. Uviedol to počas víkendu šéf asociácie nemeckých družstevných sporiteľní Georg Fahrenschon. Nemecko je tradične známe vysokou mierou úspor obyvateľstva a rozhodnutie ECB, ktorá minulý mesiac znížila sadzby na rekordné minimá, vyvolalo v krajine obavy, že prílev lacných peňazí do ekonomiky spôsobí vznik cenových bublín na realitnom a akciovom trhu.

„Riziká sa oceňujú nesprávne a rastie nebezpečenstvo, že vzniknú bubliny, ktoré následne prasknú,“ povedal Fahrenschon pre nedeľník Welt am Sonntag. Guvernér nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann minulý týždeň vyzval na sprísnenie menovej politiky ECB ihneď, ako to bude možné. Šéf asociácie nemeckých družstevných sporiteľní ďalej uviedol, že pri regulácii bankovníctva by sa mala Európa viac inšpirovať americkým prístupom. „Namiesto toho, aby sme podriadili každú družstevnú banku a sporiteľňu európskym pravidlám, by sme sa mali zamerať iba na veľké a riskantné inštitúcie,“ povedal Fahrenschon.

Súvisiace články

Aktuálne správy