Štruktúra dopytu po kanceláriách sa oproti 1. štvrťroku nezmenila

Štruktúra dopytu po kancelárskych priestoroch v Bratislave a Košiciach sa v 2. kvartáli tohto roka významne nezmenila, mestá dokonca vykazujú cyklické medziročné zmeny. V metropole SR zostáva na prvom mieste mestská časť Bratislava II, o ktorú má záujem takmer polovica firiem. Vyplýva to z analýzy špecializovaného portálu Kancelarie.sk.
Pracovné priestory v druhom bratislavskom obvode lákajú 46 % firiem, ktoré vyhľadávajú kancelárie na internete. Ide o medzikvartálny nárast o 3 percentuálne body. „Ani niekoľko veľkých presunov firiem a sťahovanie sa do novopostavených budov nedokázali významne zmeniť štruktúru dopytov. Očakávame, že sa tak stane až s dlhším časovým odstupom a aj vďaka reakcii prenajímateľov, ktorí sa budú musieť prispôsobiť zmeneným podmienkam. Atraktivita lokality a výška nájomného sú totiž spojené nádoby. Množstvo firiem veľmi flexibilne reaguje na trh zmenou počtu zamestnancov, čo zasa spôsobuje nutnosť zmeniť výmeru kancelárskych priestorov,“ vysvetlil výkonný riaditeľ portálu Róbert Čambal.
Najľudnatejšej časti, Bratislave V, patrí naďalej štvrté miesto napriek tomu, že si z pohľadu počtu dopytov polepšila z 8 na 10 %. Štvrtý bratislavský obvod nezaznamenal žiadnu zmenu v dopytoch. Štatistiky za prvé dva štvrťroky sú veľmi podobné.
Malé spoločnosti si oproti minulému kvartálu opäť posilnili svoju pozíciu. Práve firmy s menej ako piatimi zamestnancami tvoria gro dopytu po kanceláriách, pričom v mestskej časti Bratislava IV je to až 84 % objemu dopytu. Dominantným cieľom vyhľadávania sú kancelárie s rozlohou do 60 štvorcových metrov (m2). „Z nášho pohľadu je vývoj adekvátny obdobiu. Väčšina zmien sídla firiem sa udeje v prvom a štvrtom kvartáli roka, čiže druhý a tretí kvartál sa čo do štruktúry dopytu veľmi podobajú a nesú so sebou prvok stabilizácie,“ uviedol Čambal.
Takpovediac chrbticou dopytu v Košiciach sú menšie kancelárie pre firmy do piatich zamestnancov. Tie tvoria až 72 % z celkového dopytu v meste. Zmena nastala na druhej a tretej priečke, kde sa vymenili firmy s 5 až 10 zamestnancami, ktoré aktuálne predstavujú 7-% podiel, a firmy s 10 až 20 zamestnancami s podielom 19 %. Podobne ako v Bratislave sa štatistiky štruktúry dopytu v Košiciach menili len minimálne.

Súvisiace články

Aktuálne správy