Pokles zásob ropy v Spojených štátoch posunul cenu WTI k hranici 103 USD

Ceny ropy dnes zaznamenali výrazný rast, pričom cena americkej WTI sa priblížila k hranici 103 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je väčší než pôvodne očakávaný pokles zásob ropy v USA. Informovala o tom agentúra AP.
V popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania v New Yorku vzrástla cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste o 1,64 USD na 102,84 USD (76,04 eura) za barel. Výrazný rast zaznamenala cena WTI aj v stredu 16. júla, keď sa na záver obchodovania zvýšila o 1,24 USD a uzatvorila na úrovni 101,20 USD/barel.
Vzrástla i cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne. Tá sa zvýšila o 87 centov na 108,04 USD za barel.
Americké ministerstvo energetiky v stredu oznámilo, že zásoby ropy v Spojených štátoch klesli v týždni do 11. júla o 7,5 milióna barelov. Analytici pritom počítali s poklesom len o tri milióny barelov.
Čiastočne mohli ceny posunúť nahor aj nové sankcie voči Rusku, ktoré v stredu oznámil Washington. Sankcie sú okrem iných spoločností smerované aj proti ropnej firme Rosnefť a producentovi plynu Novatek. Tieto ruské firmy nebudú môcť získať od amerických spoločností dlhodobé úvery.

Súvisiace články

Aktuálne správy