V eurozóne klesla stavebná produkcia v máji o 1,5 %

Stavebná produkcia v eurozóne sa v máji výrazne znížila po oživení v apríli. Informovali o tom európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Stavebná produkcia v eurozóne v máji v porovnaní s aprílom klesla o 1,5 % po 0,4-% náraste v apríli, uviedol Eurostat vo svojom prvom odhade. Štatistici revidovali aprílový rast z pôvodne uvádzaných 0,8 %. V marci sa stavebná produkcia medzimesačne znížila o 0,5 %.
V celej Európskej únii stavebná produkcia v máji medzimesačne klesla o 1,6 % po 0,3-% náraste v apríli.
Medziročné tempo rastu stavebnej produkcie sa v eurozóne rovnako ako v EÚ prudko spomalilo. V porovnaní s májom 2013 stavebná produkcia v eurozóne vzrástla o 3,5 % a v EÚ o 3,2 % po 7,4-% respektíve 7,1-% zvýšení v apríli.
Produkcia v oblasti inžinierskych stavieb sa v eurozóne v máji medzimesačne prepadla o 3 % po 0,3-% znížení v apríli. Sektor pozemných stavieb zaznamenal pokles o 1,1 % po 0,3-% zvýšení v apríli. V EÚ sa produkcia v oblasti inžinierskych stavieb znížila o 1,6 % a v oblasti pozemných stavieb o 1,2 %.
Najprudší medzimesačný prepad stavebnej produkcie spomedzi krajín EÚ zaznamenalo v máji Nemecko (-4,9 %), nasledované Slovinskom (-3,7 %) a Českom (-3,6 %). Naopak, najviac sa stavebná produkcia zvýšila v Maďarsku (+2,3 %), za ktorým nasledujú Bulharsko (+1,7 %), Slovensko (+1,6 %) a Španielsko (+1 %).
Medziročne sa produkcia v oblasti pozemných stavieb v eurozóne zvýšila o 5,3 % a produkcie inžinierskych stavieb sa znížila o 2,6 % a v EÚ produkcia v oblasti pozemných stavieb vzrástla o 3,2 % a v oblasti inžinierskych stavieb klesla o 2,5 %.
Najprudšie sa stavebná produkcie v medziročnom porovnaní zvýšila v Španielsku (+42,2 %), Slovinsku (+41,8 %), Maďarsku (+28,7 %) a Poľsku (+6,8 %). Najvyšší pokles zaznamenalo Rumunsko (-10,3 %), nasledované Portugalskom (-10,2 %), Holandskom (-4 %) a Nemeckom (-2,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy