Stavebníctvo SR medziročne rástlo pomalšie ako v EÚ

Medziročne májová stavebná produkcia eurozóny vzrástla o 3,5 % a v rámci celej EÚ stúpla o 3,2 %. Na Slovensku sa stavebná produkcia medziročne zvýšila o 0,3 %.

Sezónne upravená stavebná výroba eurozóny v máji oproti apríli oslabila o 1,5 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 1,6 %. Medziročne májová stavebná produkcia eurozóny vzrástla o 3,5 % a v rámci celej EÚ stúpla o 3,2 %. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré zverejnil vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Úrad zároveň revidoval aprílové údaje. V apríli stavebná produkcia v rámci eurozóny posilnila o 0,4 % a v rámci EÚ vzrástla o 0,3 %. Slovenská stavebná výroba sa v máji medzimesačne vyvíjala lepšie, ako bol priemer eurozóny aj celej EÚ. Oproti aprílu totiž posilnila o 1,6 %. Bol to tretí najvýraznejší májový rast v rámci EÚ. Medziročne bol však rast pomalší ako v rámci eurozóny a EÚ. Na Slovensku sa stavebná produkcia medziročne zvýšila o 0,3 %.

V rámci členských krajín Európske únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzimesačne vzrástla stavebná produkcia v máji najviac v Maďarsku (2,3 %), v Bulharsku (1,7 %) a práve na Slovensku (1,6 %). Najviac poklesla v Nemecku (-4,9 %), Poľsku (-3,9 %) a v Slovinsku (-3,7 %).

V porovnaní s májom minulého roka posilnila stavebná produkcia najviac v Španielsku (42,4 %), v Slovinsku (41,8 %) a v Maďarsku (28,7 %). Najviac sa znížila v Rumunsku (-10,3 %), v Portugalsku (-10,2 %) a v Holandsku (-4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy