S ponukou na kúpu Time Warner neuspel: Nevzdám sa, vyhlásil Murdoch

, ČTK Foto:SITA

Spoločnosť Time Warner odmietla ponuku 21st Century Fox na prevzatie za 80 miliárd dolárov, teda 85 dolárov na akciu. Rupert Murdoch však vyhlásil, že má o Time Warner stále záujem a je ochotný zaplatiť aj viac ako 85 dolárov za akciu.

Mediálny magnát Rupert Murdoch má záujem o mediálnu skupinu Time Warner. Tá ale júnovú ponuku jeho filmového a televízneho impéria 21st Century Fox odmietla. Napísal to americký denník The New York Times a neskôr uviedla aj sama Murdochova skupina. Spoločnosť Time Warner vlastní takmer polovičný podiel v majiteľovi televízie Markíza, spoločnosti Central European Media Enterprises (CME).

New York Times s odvolaním sa na nemenované zdroje napísal, že Murdoch za Time Warner ponúkol 80 miliárd dolárov. Ponúkal pritom 85 dolárov za každú akciu Time Warner v hotovosti a v akciách. Murdochova spoločnosť by údajne v rámci dohody predala spravodajskú stanicu CNN, aby sa vyhla prípadným obavám regulátorov. CNN patrí pod Time Warner a priamo konkuruje spravodajskému kanálu Fox News, ktorý vlastní Murdoch."Správna rada spoločnosti Time Warner sa odmietla naším návrhom zaoberať. S Time Warner v súčasnosti nerokujeme," priznala neskôr spoločnosť 21st Century Fox.

Podľa The New York Times rada Time Warner o ponuke dlho rokovala, tento mesiac ale vraj poslala zamietavý list. Fox počítal s použitím akcií bez hlasovacích práv u akciovej zložky ponuky, čo bol jeden zo sporných bodov, uviedli zdroje denníka.

Jeff Bewkes, šéf Time Warner

Time Warner po porade s finančnými a právnymi poradcami konštatovala, že prijať návrh Murdochovho impéria alebo pokračovať v rokovaniach nie je v najlepšom záujme firmy ani jej akcionárov. Podľa The New York Times je však Murdoch odhodlaný Time Warner kúpiť a pravdepodobne sa nevzdá. Sám Murdoch neskôr vyhlásil, že je ochotný zaplatiť za Time Warner viac, než ponúkal pôvodne.

Prípadnou transakciou by vznikol kolos zahŕňajúci televízne kanály ako Fox, Fox News, káblovú televíziu HBO či filmové štúdiá 20th Century Fox a Warner Brothers a ďalšie aktíva. Fox, ktorý je uprostred reorganizácie svojich televíznych aktivít, údajne odhadoval, že spojenie by prinieslo úsporu nákladov miliardu dolárov i viac, hlavne rušením pracovných miest v oblasti predaja a administratívy.

Súvisiace články

Aktuálne správy