Pozitívne správy z čínskej ekonomiky posunuli cenu ropy WTI k 101 USD

Ceny ropy dnes vzrástli, pričom cena americkej WTI sa priblížila k hranici 101 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je zrýchlenie hospodárskeho rastu Číny v 2. kvartáli, čo by mohlo zvýšiť dopyt po komodite. Informovala o tom agentúra AP.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste vzrástla v popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 87 centov na 100,83 USD (74,51 eura) za barel. V utorok (15. 7.) uzatvorila cena WTI na úrovni 99,96 USD/barel, čo znamenalo pokles o 95 centov.
Vzrástla aj cena ropy Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, pričom prekročila hranicu 107 USD/barel. Cena Brentu sa zvýšila o 64 centov na 107,52 USD/barel.
Ceny ropy v poslednom období klesali, pod čo sa podpísali najmä informácie z Líbye, že čoskoro by sa mohol vývoz ropy z tejto krajiny podstatne vzrásť. No výraznejší ekonomický rast Číny, ktorá je najväčším dovozcom ropy na svete, by mohol dopyt po komodite opäť zosilniť.
Čínska ekonomika vzrástla v 2. kvartáli 2014 medziročne o 7,5 % po 7,4-% raste v 1. štvrťroku. To je lepší výsledok, než očakávali ekonómovia. Ceny ropy podporila aj správa Amerického ropného inštitútu, že zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli o 4,8 milióna barelov. Analytici pokles očakávali, no len o 3 milióny barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy