Americkí titani tlačia na Kongres: Dozrel čas na imigračné reformy

, New York Times Foto: SITA

"Veštec z Omahy" Warren Buffett, jeden z najbohatších mužov sveta spolu so zakladateľom Microsoftu Billom Gatesom a kasíno-magnátom Sheldonom Adelsonom spojili sily a vyslali do Washingtonu jasný odkaz. V redakčnom úvodníku New York Times spoločne vyzvali Kongres Spojených štátov, aby podnikol potrebné kroky k reforme súčasnej imigračnej politiky.

Podľa ich názoru poskytuje nastavený systém rad ťažkostí pre americký biznis. Hotely, reštaurácie či stavebníctvo totiž svorne hlásia nedostatok pracovnej sily, ľahší prístup imigrantov na trh by mohol tento problém vyriešiť. "Je na čase, aby Snemovňa reprezentantov navrhla a schválila zákon, ktorý by odrážal ľudskosť, ale tiež chránil vlastné záujmy našej krajiny," napísala trojke v rámci stĺpika v New York Times. Títo „velikáni" sa zároveň domnievajú, že by finančné prínosy imigrantov značne prevýšili možné náklady (napríklad sociálne). Uvoľnenie podmienok by totiž viedlo k prítoku zahraničných investícií. "Ľudia ochotní investovať v Amerike a vytvárať tu pracovné miesta, by predsa mali mať príležitosť také kroky urobiť," napísala v článku trojica. Zároveň sa potom nebránia úvahám o úprave podmienok pre získanie občianstva s ohľadom na množstvo v krajine uskutočnených investícií.

Samostatnou kapitolou imigračnej politiky je podľa mocných biznismenov prístup k vyštudovaným imigrantom. "Podľa nášho názoru hraničí so šialenosťou vycvičiť inteligentných a motivovaných ľudí na našich univerzitách, často dotovať ich vzdelanie, a potom ich deportovať vo chvíli, keď doštudujú," domnieva sa trojica, ktorá sa tak svojou kritikou zaradila k podnikom, predovšetkým z oblasti technológií. Tie už dlhší čas naliehajú na politický aparát, aby umožnil kvalifikovaným zahraničným pracovníkom zostať v USA. Ich požiadavku už v minulom roku čiastočne vypočul Senát, keď schválil tzv. "talented graduate" reformu, ktorá odstraňuje obmedzenia na počet udelených víz vyštudovaných študentov z oblastí vedy, technológií či matematiky.

Trojica tiež v texte vyzvala politickú garnitúru Washingtone k užšej spolupráci. "My traja sa líšime v politických názoroch a dozaista aj v preferenciách ohľadom detailnej podoby imigračnej reformy. Napriek tomu môžeme bez problémov zasadnúť k jednému stolu a načrtnúť zákon prijateľný pre nás všetkých. Nemusíte predsa súhlasiť so všetkým, aby ste mohli spolupracovať," uviedla trojica v narážke na večné strety medzi republikánmi a demokratmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy