Vo Volkswagene sa bude šetriť, výdavky znížia o 5 miliárd

, ČTK Foto:SITA

Nemecký automobilový koncern Volkswagen má v úmysle znížiť náklady divízie vyrábajúce autá pod vlajkovou značkou VW o zhruba päť miliárd eur, vyplýva to z dokumentov, ktoré získala agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ automobilky Martin Winterkorn navyše plánuje preskúmať náklady na všetkých úrovniach, aby zabezpečil udržanie ziskovosti pri výrobe osobných áut.

Koncern Volkswagen zamestnáva takmer 575 tisíc ľudí, čo je viac, než akákoľvek iná automobilka. "Z hľadiska produktivity máme v porovnaní s hlavnými konkurentmi veľa čo doháňať," uviedol podľa agentúry Bloomberg Winterkorn v internej správe pre manažérov podniku. "Musíme teraz urobiť jasné, efektívne a niekedy aj ťažké kroky," dodal.

Kontrola sa dotkne aj nákladov na vývoj dosahujúcich desiatich miliárd dolárov. Tie od roku 2010 stúpli o 80 percent. Je napríklad otázne, či musí VW v Európe ponúkať dvanásť rôznych kabrioletov. Stačiť by vraj mohli dva modely bez strechy.

Už na začiatku roka Winterkorn na Ženevskom autosalóne vyhlásil, že nie každý model automobilky musí dostať nástupcu. Namiesto toho by mohlo vznikať viac variantov jedného modelov. Rýchlo sa meniace požiadavky zákazníkov totiž výrobcu núti, aby s nástupcami svojich modelov prichádzali v rýchlejšom tempe ako za predtým obvyklých sedem až osem rokov.

Volkswagen je najväčšou automobilkou v Európe a do roku 2018 sa chce stať najväčším výrobcom automobilov na svete. Koncernu patria aj značky Audi, Porsche, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat.

Súvisiace články

Aktuálne správy