Prílev zahraničných investícií do Číny mierne stúpol

Za január až jún oproti prvému polroku vlaňajška prílev priamych zahraničných investícií do čínskej ekonomiky vzrástol o 2,2 %.

Prílev priamych zahraničných investícií (PZI) do čínskej ekonomiky za január až jún oproti prvému polroku vlaňajška vzrástol o 2,2 %. V júni krajina evidovala iba mierny rast investícii zo zahraničia. Čínske ministerstvo obchodu v utorok informovalo, že Čína za január až jún prilákala PZI v objeme 63,3 mld. USD. V júni investície z cudziny medziročne stúpli o 0,2 % na 14,4 mld. USD. Išlo však o šestnásty mesiac ich posilňovania.

Priame zahraničné investície do čínskej ekonomiky sa každoročne zvyšujú od roku 2001, kedy sa krajina stala členom Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Na rekordnú úroveň 118 mld. USD sa dostali v minulom roku. Z údajov, ktoré v utorok zverejnil čínsky rezort obchodu však vyplýva, že PZI z krajín juhovýchodnej Ázie za január až jún tohto roka klesli o 19,2 % na 3,4 mld. USD.

Tempo prílevu PZI do čínskeho hospodárstva signalizuje opatrný optimizmus investorov pri hodnotení druhej najväčšej ekonomiky na svete. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters odhadujú, že v tomto roku čínsky hrubý domáci produkt oproti vlaňajšku posilní iba o 7,3 %. Znamená to však, že stále bude v súlade s cieľom vlády, aby rast hospodárstva bol približne na úrovni 7,5 %.

(1 EUR = 1,3627 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy