Komunikácia verejnej správy s občanmi na Slovensku sa má posilniť

Elektronická komunikácia verejnej správy s občanmi a podnikateľmi na Slovensku sa má posilniť. Vyplýva to z novely výnosu Ministerstva financií (MF) SR o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy, ktorú rezort financií predložil do medzirezortného pripomienkového konania. „Predmetný návrh výnosu prichádza s jasnými pravidlami pre pomerne voľnú oblasť úpravy prijímania podpísaných elektronických dokumentov. Úrady už nebudú môcť odmietnuť určené formáty súborov, ktoré budú elektronicky podpísané,“ priblížilo zámer novely ministerstvo financií.
Novela výnosu preberá takzvané podpísateľné formáty súborov z legislatívy Národného bezpečnostného úradu, pričom v tejto súvislosti sa zohľadňuje aj aktuálny vývoj požiadaviek na úrovni Európskej únie v tejto oblasti. Podľa MF SR prínosom takejto úpravy bude najmä posilnenie elektronickej komunikácie verejnej správy s občanmi a podnikateľmi. „Vybrané formáty sú zároveň v súčasnosti považované za formáty s najväčšou perspektívou pre elektronickú archiváciu dokumentov, čo významne napomôže dlhodobej použiteľnosti dokumentov v elektronickej forme a môže tak občanom i firmám ušetriť množstvo finančných prostriedkov,“ tvrdí rezort financií.
Novela výnosu reviduje aj základné číselníky s cieľom ich otvoreného použitia, čo má významný vplyv na zjednodušenie spracovávania dát v celom štáte, vrátane využiteľnosti týchto dôležitých dát v komerčnom sektore. „Základné číselníky sú totiž základné zoznamy objektov v tomto štáte, od obcí a štátov cez rôzne klasifikácie až po agendy a úseky verejnej správy,“ doplnilo ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy