Španielska ekonomika pokračuje v zotavovaní

Španielska ekonomika pokračuje v zotavovaní. Naznačuje to májový rast kľúčového ukazovateľa - indexu vedúcich ekonomických indikátorov (Leading Economic Index, LEI), ktorý ukazuje, akým smerom sa v nasledujúcich mesiacoch pohne štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny, konštatuje agentúra RTTNews.

Španielska ekonomika pokračuje v zotavovaní. Naznačuje to májový rast kľúčového ukazovateľa – indexu vedúcich ekonomických indikátorov (Leading Economic Index, LEI), ktorý ukazuje, akým smerom sa v nasledujúcich mesiacoch pohne štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny, konštatuje agentúra RTTNews.
Podľa najnovšieho prieskumu výskumného ústavu Conference Board sa LEI pre Španielsko v máji medzimesačne zvýšila o 0,4 % na 106,7 bodu po revidovanom raste o 0,1 % v apríli a v marci.
Za šesť mesiacov do konca mája vzrástla hodnota LEI pre Španielsko o 1,1 %.
Index, ktorý naznačuje, ako sa bude vyvíjať španielska ekonomika najbližšieho pol roka, vychádzal z piatich ukazovateľov, ktoré hodnotia ekonomickú aktivitu krajiny. A z nich štyri zaznamenali v máji rast: maloobchodný predaj, spotreba domácností, zamestnanosť aj priemyselná produkcia bez stavebníctva.
Tieto výsledky naznačujú, že španielska ekonomika, ktorá vlani v 2. kvartáli konečne prekonala recesiu, po takmer piatich rokoch vytrvalého poklesu, bude pokračovať v zotavovaní, aj keď zatiaľ výraznejšie nezrýchli.

Súvisiace články

Aktuálne správy