Dôvera v nemeckú ekonomiku aj v eurozónu v júli klesla

Dôvera nemeckých investorov a analytikov v najväčšiu ekonomiku eurozóny sa tento mesiac zhoršila, už siedmykrát po sebe. Dôvodom je spomaľovanie jej rastu a tiež geopolitické hrozby. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW), ktorý dnes zverejnili agentúry Bloomberg a RTTNews.
Prieskum ukázal, že kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v júli 2014 znížil na 27,1 bodu z júnových 29,8 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, však odhadovali, že klesne o niečo menej na 28,2 bodu. Hodnota indexu vytrvalo klesá už od decembra 2013, keď dosiahla sedemročné maximum 62 bodov.
Podľa ZEW pokles indexu odráža mierne zhoršenie situácie v ekonomike, napríklad zníženie maloobchodného predaja, priemyselnej produkcie aj nových objednávok. No aj napriek tomu strednodobé vyhliadky nemeckého hospodárstva zostávajú priaznivé.
Z prieskumu ZEW ďalej vyplýva, že aj index hodnotenia aktuálnej situácie v Nemecku tento mesiac klesol na 61,8 bodu z júnových 67,7 bodu.
Nemecká centrálna banka Bundesbank síce predpovedala krajine solídny rast ekonomiky v tomto 3. štvrťroku, ale analytici upozorňujú, že napätie na Ukrajine a Blízkom východe ohrozuje expanziu globálnej ekonomiky a Nemecko je proexportne orientovaná krajina.
Bundesbank predpovedala Nemecku v tomto roku hospodársky rast na úrovni 1,9 %, v nasledujúcom roku 2015 mierne zrýchlenie jeho tempa na 2 %, a v roku 2016, naopak, spomalenie na 1,8 %.
ZEW dnes zároveň oznámil, že júlový index ekonomického sentimentu v eurozóne tiež klesol, a to medzimesačne o 10,3 bodu na 48,1 bodu a index súčasných ekonomických podmienok sa znížil o 3,8 bodu na -31,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy