Silné euro je rizikom pre zotavovanie eurozóny, tvrdí Draghi

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi síce povedal, že riadenie výmenného kurzu nepatrí medzi ciele politiky ECB, no poznamenal aj to, že výmenný kurz má veľký význam z hľadiska budúcej inflácie v eurozóne

Silnejší výmenný kurz spoločnej európskej meny znamená riziko pre udržateľnosť zotavovania ekonomiky eurozóny. V pondelok to uviedol šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Povedal síce, že riadenie výmenného kurzu nepatrí medzi ciele politiky ECB, no poznamenal aj to, že výmenný kurz má veľký význam z hľadiska budúcej inflácie v eurozóne.

 

"Určite, zhodnotenie meny, ktoré sa objavuje od polovice roka 2012, má vplyv na cenovú stabilitu,“ povedal Draghi. "V súčasnom kontexte je zhodnocovanie meny rizikom pre udržateľnosť hospodárskeho zotavovania,“ doplnil Draghi. ECB v júni znížila sadzby na rekordné minimum s cieľom podporiť ekonomiku. Banka čelila tlaku na oslabenie eura zo strany Francúzska s tým, že silná mena poškodzuje exportérov.

Draghi zároveň poprel špekulácie, že by mohol predčasne odísť zo svojej funkcie."Som v ECB a zostanem v ECB. Všetky tie špekulácie o opaku, ktoré možno pochádzajú od určitých záujmových skupín, nepodložené," vyhlásil Draghi pri prejave v hospodárskom a menovom výbore Európskeho parlamentu. Zopakoval tiež, že ECB je v prípade potreby pripravená uskutočniť ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky eurozóny.

Banka začiatkom júna v snahe odvrátiť defláciu znížila základnú úrokovú sadzbu o 0,1 percentuálneho bodu na nové rekordné minimum 0,15 percenta. Jej depozitná sadzba sa navyše po prvýkrát dostala do zápornej hodnoty. Centrálna banka pristúpila ik novým nekonvenčným opatreniam na podporu ekonomiky, ktoré zahŕňajú ponuku veľmi lacných pôžičiek pre komerčné banky.

Draghi dnes upozornil, že miera nezamestnanosti v eurozóne zostáva na neprijateľne vysokej úrovni. Poukázal aj na príliš pomalé tempo rastu úverov pre súkromný sektor a vyzval členské krajiny eurozóny, aby uskutočnili potrebné štrukturálne reformy, ktoré by podporili hospodársky rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy