Volkswagen investuje v USA 900 mil. USD

Nemecký výrobca áut sa rozhodol, že v závode Chattanooga v štáte Tennessee bude vyrábať sedemmiestny SUV.

Nemecká automobilka Volkswagen AG chce investovať približne 900 mil. USD do výroby stredného vozidla SUV v svojom americkom závode Tennessee, v ktorom takmer zdvojnásobí počet zamestnancov. Volkswagen o tom informoval v pondelok. Nemecký výrobca áut sa rozhodol, že sedemmiestne SUV bude vyrábať v závode Chattanooga v štáte Tennessee a nie vo svojom závode Puebla v Mexiku.

„Znamená to začiatok druhej fázy americkej ofenzívy Volkswagenu,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Martin Winterkorn na tlačovej konferencii vo Wolfsburgu. „USA naďalej budú pre Volkswagen jedným z najdôležitejších trhov,“ dodal. Závod Chattanooga začal fungovať v roku 2011. Nemecká skupina sa vlani stala druhým najväčším výrobcom áut na svete vďaka zvyšovaniu predaja v Číne. Tento rast však kontrastuje s problémami Volkswagenu rozšíriť svoju prítomnosť v USA. Spoločnosť uviedla, že jej cieľom je zvýšiť dodávky na trh USA do roku 2018 na 800 tis. vozidiel ročne.

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V súčasnosti v bratislavskej fabrike vyrába automobily VW Touareg, Audi Q7, VW up!, Seat Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V závode v Martine vyrába podnik komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska.

(1 EUR = 1,3627 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy