Rast v strednej a východnej Európe sa má v roku 2014 takmer zdvojnásobiť

Hospodársky rast krajín strednej a východnej Európy by sa mal tento rok takmer zdvojnásobiť. Uviedla to vo svojej správe o vývoji ekonomiky 11 nových krajín Európskej únie EU11 Regular Economic Report Svetová banka (SB). Ako dodala, v roku 2015 by sa tempo rastu malo ešte zrýchliť.
Podľa SB rast hrubého domáceho produktu (HDP) v 11 krajinách strednej a východnej Európy by mal tento rok dosiahnuť 2,6 % a v roku 2015 by sa mal zrýchliť na 3 %. V roku 2013 zaznamenala ekonomika regiónu 1,4-% rast.
„Zotavovanie ekonomiky v nových krajinách EÚ sa zrýchľuje, pričom ho podporuje najmä postupné zlepšovanie situácie v starších krajinách EÚ (EU15), ako aj domáca politika na podporu rastu,“ povedal Mamta Murthi, riaditeľ Svetovej banky pre strednú Európu a pobaltské krajiny. „Tempo zotavovania však bude len postupné, pričom rast ešte nejaký čas nedosiahne predkrízovú úroveň,“ dodal.
Podľa Thea Thomasa, vedúceho ekonóma Svetovej banky pre Európu a strednú Áziu, rast v 11 nových krajinách Európskej únie vzrástol výraznejším tempom už aj minulý rok v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V roku 2012 dosiahol rast ekonomiky regiónu 0,8 %. Pod jeho posilnenie na 1,4 % v roku 2013 sa podpísali najmä vhodné externé podmienky a zotavenie ekonomiky v niektorých štátoch bloku, najmä v Rumunsku.
Správa SB zároveň dodávka, že pôvodná závislosť od čistého exportu sa zmierňuje a rast ekonomík začína podporovať aj domáci dopyt, najmä v Rumunsku, Poľsku a na Slovensku. To znamená omnoho viac vybalansovaný rast ekonomík. Banka zároveň očakáva zvyšovanie investícií.
Najrýchlejšie rastúcimi krajinami v EÚ sú naďalej pobaltské štáty, najmä Lotyšsko a Litva, pri ktorých Svetová banka očakáva rast o 3,8 %, respektíve o 3,3 %. S rastom o 3,3 % počíta tento rok aj pri Poľsku. Slovenská ekonomika by podľa SB mala vzrásť o 2,2 %.
Jedinou krajinou, ktorá tento rok zostane v recesii bude podľa Svetovej banky Chorvátsko, už šiesty rok po sebe. V prípade Chorvátska očakáva SB pokles ekonomiky o 0,5 %, čo je zmiernenie poklesu po poklese ekonomiky v roku 2013 o 1 %.
V nasledujúcom roku by sa tempo rastu v EU11 malo ešte zrýchliť a aj chorvátska ekonomika by mala vzrásť, až o 1,2 %. Najrýchlejšie rastúcimi ekonomikami budú opäť Lotyšsko a Litva, kde SB počíta s rastom o 4 %. Poľská ekonomika vzrastie podľa prognózy o 3,5 % a nasledovať by malo Rumunsko (3,2 %) a Slovensko s rastom o 3,1 %. Celkový rast v regióne by mal dosiahnuť 3 %.
Banka však upozorňuje, že očakávané tempo hospodárskeho rastu EU11 môžu ovplyvniť viaceré riziká, keďže celosvetová finančná situácia zostáva krehká. Faktory ako nestabilné kapitálové trhy či predlžujúce sa obdobie geopolitického napätia v regióne by mohli spomaliť oživovanie európskej ekonomiky, a tým obmedziť export, úvery aj investície v rámci krajín EU11.
Banka zároveň varuje pred ďalším problémom, ktorým čelia niektoré z krajín EU11. To je kombinácia vysokej nezamestnanosti mladých ľudí a rýchlo starnúcej populácie. Pretrvávanie veľkého počtu neaktívnych mladých ľudí vytvára v týchto krajinách riziko vzniku „stratenej generácie“.

Súvisiace články

Aktuálne správy