Halliburton vytvára v Číne joint venture v oblasti ťažby ropy a plynu z bridlíc

Americká spoločnosť Halliburton oznámila vytvorenie prvého spoločného podniku v Číne, ktorý bude poskytovať služby v oblasti ťažby bridlicovej ropy a plynu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Spoločnosť so sídlom v texaskom Houstone, ktorá patrí k najväčším poskytovateľom služieb pre ťažbu ropy a plynu, uviedla, že spoločný podnik vytvorí so súkromnou čínskou firmou SPT Energy. Podnik sa bude zameriavať na služby v oblasti ťažby pomocou hydraulického štiepenia známeho aj ako frakovanie v provincii Sin-ťiang na severozápade Číny. Ako Halliburton dodal, firmy spolupracujú už sedem rokov.
Peking v poslednom období zvyšuje investície do rozvoja nekonvenčných zdrojov, ako sú plyn a ropa z bridlíc. To vedie miestne firmy k uzatváraniu dohôd s medzinárodnými firmami, ktoré v tejto oblasti poskytujú potrebné služby.
Najnovší podnik vytvorený Halliburtonom a SPT Energy je podobný ako spoločné podniky, ktoré uzatvorila čínska ropná spoločnosť Sinopec s nadnárodnou spoločnosťou Weatherford so sídlom vo Švajčiarsku alebo s americkým gigantom v oblasti frakovania FTS International. Čínska SPT Energy bude v spoločnom podniku kontrolovať 51 percentný podiel, zostávajúcich 49 % bude mať pod kontrolou Halliburton.

Súvisiace články

Aktuálne správy