Ekonómovia zhoršili odhad rastu ekonomiky USA v 2. kvartáli aj na celý rok 2014

Americkí ekonómovia výrazne zredukovali svoju prognózu rastu ekonomiky USA v 2. kvartáli, ako aj na celý rok 2014. Informovala o tom agentúra AP.
Vo svojej novej prognóze ekonómovia z Národnej asociácie pre podnikovú ekonomiku (NABE) odhadujú, že hospodárstvo vzrastie v 2. štvrťroku medziročne o 3 %. To je výrazný pokles po prognóze z júna, v ktorej uvádzali rast o 3,5 %.
Za celý rok 2014 predpokladajú, že ekonomika Spojených štátov zaznamená rast len o 1,6 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom odhade očakávali rast o 2,5 %. Ak sa ich predpoveď naplní, bude tohtoročný rast americkej ekonomiky najslabší od recesie.
Pod zhoršenie odhadu pre rok 2014 sa podpísal najmä pokles ekonomiky v 1. kvartáli. Hrubý domáci produkt USA klesol za prvé tri mesiace medziročne až o 2,9 %. Bol to najvýraznejší prepad za ostatných päť rokov. Práve tento fakt výrazne zasiahne do vývoja ekonomiky za celý rok, a to aj v prípade, že sa ekonomika vráti k rastu a ten zotrvá do konca roka na, prípadne nad 3-% úrovňou, ako sa ekonómovia domnievajú.
Čo sa týka zhoršenia prognózy za 2. kvartál, ekonómovia predpokladajú, že spotrebitelia míňali v tomto období menej než predpovedali pred mesiacom. Zatiaľ čo v júni uvádzali, že spotrebiteľské výdavky vzrástli v 2. kvartáli medziročne o 2,9 %, najnovšie sa domnievajú, že ich rast za toto obdobie dosiahol 2,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy