Hazard bude naďalej prístupný aj pre poberateľov sociálnych dávok

Hazardné hry budú naďalej prístupné aj pre poberateľov sociálnych dávok či dlžníkov. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o hazardných hrách z dielne opozičných poslancov OĽaNO.
Obyčajní chceli dovoliť hazard len osobám, ktoré nepoberajú dávky v hmotnej núdzi, nemajú na krku exekúciu či dlhy v poisťovniach. Záujemcovia o hru by sa museli pred hraním preukázať preukazom totožnosti a podpísať vyhlásenie o oboznámení sa s rizikami hazardných hier. Prevádzkovateľ by podľa návrhu mal cez evidencie preveriť, či záujemca o hru nemá dlhy a nepoberá sociálne dávky.
Chceli tiež zaviesť sankcie pre prevádzkovateľov herní, ktorí nedodržia zákon. Obyčajní sa pri kontrole dodržiavania zákona spoliehali na samoreguláciu. „Ak prevádzkovateľ vpustí do herne človeka, ktorý poberá sociálne dávky, či má dlhy, a ak sa potom ukáže, že to bolo z evidencie zistiteľné, ten človek môže požadovať späť svoj vklad peňazí,“ opísal Miroslav Kadúc. Poslanec neverí, že „prevádzkovateľ si vezme na tričko, že bude musieť vrátiť niekomu peniaze“.
Asociácia zábavy a hier (AZAH) a Asociácia prevádzkovateľov videohier (APV) po tom, čo poslanci návrh predložili, uviedli, že považujú novelu zákona za nereálnu. Neprináša podľa nich komplexnú ochranu rizikových hráčov a je len namierená proti hernému priemyslu. Tvrdia, že niektoré z navrhovaných opatrení prevádzkovatelia herní uplatňujú už dlhší čas.
Hráčsku závislosť, ktorej niektorí ľudia podľahnú, treba podľa asociácií riešiť aktívnou spoluprácou so štátom i liečebnými zariadeniami. Podľa AZAH aj APV sociálne slabé skupiny nie sú pre herne vyhľadávanými klientmi a usilujú sa z vlastnej iniciatívy zamedziť im prístup k hraniu. Asociácie tiež poukázali na to, že poslanci neprinášajú žiadne reálne riešenie pre komplexnú ochranu rizikových hráčov. Podľa nich by bolo treba prísť s riešeniami alkoholizmu či predaja tabakových výrobkov. Poukazujú tiež na problém s internetovým hraním.

Súvisiace články

Aktuálne správy