Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku sa v júni zrýchlilo

Medziročná miera inflácie v Nemecku sa v júni zrýchlila, ale veľkoobchodné ceny klesli, už 12. mesiac po sebe. Vyplýva to z najnovších údajov spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa spresnených štatistík sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v júni 2014 zvýšil medziročne o 1 %. Destatis tak potvrdil svoj prvý odhad vývoja inflácie, ktorý naznačil, že tempo rastu HICP sa zrýchlilo v porovnaní s májom, keď harmonizované ceny tovarov a služieb stúpli medziročne o 0,6 %.
V medzimesačnom porovnaní sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien v najväčšej ekonomike eurozóny v júni zvýšil o 0,4 % tak, ako to naznačoval rýchly odhad.
Aj neharmonizovaná miera inflácie v Nemecku sa v júni zvýšila medziročne o 1 %, teda viac ako v máji, keď vzrástla o 0,9 %. V medzimesačnom porovnaní stúpli neharmonizované ceny tovarov a služieb v júni o 0,3 % po májovom poklese o 0,1 %.
Destatis dnes zverejnil aj štatistiky o vývoji veľkoobchodných cien, ktoré v júni klesli medziročne o 0,8 %. To je mierne spomalenie oproti máju, keď sa znížili o 0,9 %.
V medzimesačnom porovnaní poklesli veľkoobchodné ceny v Nemecku v júni aj máji zhodne o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy