Hovoriť o konci stimulov v Japonsku je predčasné

Je predčasné zvažovať stratégiu ukončenia rozsiahleho programu stimulov pre japonskú ekonomiku. Povedal to japonský minister hospodárstva Akira Amari s tým, že sa ekonomika ešte len začala dostávať z deflácie. „Japonská centrálna banka (BOJ) vyjadrila pevné rozhodnutie, že nebude váhať s ďalšími opatreniami, ak načasovanie splnenia cieľa nepôjde podľa plánu,“ povedal Amari. „Ak predstavitelia BOJ usúdia, že plán sa nenapĺňa, myslím, že banka sa sama rozhodne konať,“ povedal minister.

Podľa jeho slov sa miera inflácie stabilne zvyšuje, je však príliš skoro formálne potvrdiť, že Japonsko sa udržateľne dostalo von z deflácie. „Japonsko sa snaží dosiahnuť dvojpercentný inflačný cieľ za približne dva roky. Nemôžeme tvrdiť, že defláciu sme vykorenili, kým inflácia na tejto úrovni nebude a kým nebudeme mať záruky, že opäť neklesne (do deflácie) a to aj v prípade externých šokov pre ekonomiku,“ povedal minister.

BOJ odštartovala svoj stimulačný program v apríli minulého roku s tým, že chce dosiahnuť mieru inflácie vo výške 2 % za približne dva roky. Miera spotrebiteľskej inflácie už prekonala polovičnú výšku, niektorí hráči na trhu tak očakávajú, že ďalším krokom BOJ bude obmedzenie stimulačného programu, nie jeho podpora.

Súvisiace články

Aktuálne správy