Grécko predalo 3-ročné dlhopisy za 1,5 miliardy eur

Grécko dnes predalo dlhopisy s trojročnou lehotou splatnosti, pričom získalo 1,5 miliardy eur. Je to druhá emisia dlhopisov Grécka od požiadania Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) o záchranný balík pred štyrmi rokmi. Oznámilo to dnes grécke ministerstvo financií. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
Úrok bol stanovený na 3,5 %. Zástupcovia ministerstva vyjadrili spokojnosť s výsledkom emisie, keď záujem investorov dvakrát prevýšil ponuku. Viacerí ekonómovia však poukazujú na fakt, že sa očakával predaj za 2,5 až 3 miliardy eur.
No záujem investorov ani zďaleka nedosiahol úroveň aprílovej emisie, keď dopyt investorov prekonal ponuku zhruba 7-násobne. V apríli predalo Grécko 5-ročné dlhopisy za 3 miliardy eur. Dôvodom slabšieho dopytu sú podľa agentúry Reuters finančné problémy materskej firmy najväčšej portugalskej banky Banco Espírito Santo, čo znížilo záujem o dlhopisy krajín eurozóny vo finančných problémoch.
Atény sa v apríli vrátili na dlhopisové trhy po štyroch rokoch. Bola to ich prvá emisia dlhopisov od roku 2010, keď v dôsledku obrovských finančných problémov musela krajina požiadať EÚ a MMF o finančnú pomoc, aby odvrátila hroziaci štátny bankrot. Čo sa týka trojročných dlhopisov, tie Grécko naposledy predalo v máji 2009 s úrokom 4,3 %. Z predaja získalo 7,5 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy