Trenčiansky kraj chce na prímestské autobusy dať 20 mil. eur

Trenčiansky samosprávny kraj plánuje v tomto roku poskytnúť na vykrytie straty v prímestskej autobusovej doprave o 3 mil. eur, resp. o 17,65 % viac ako v minulom roku.

Trenčiansky samosprávny kraj plánuje v tomto roku poskytnúť na vykrytie straty v prímestskej autobusovej doprave 20 mil. eur. Je to o 3 mil. eur, resp. o 17,65 % viac oproti výdavkom vyčleneným na tento účel vlani. O zvyšovaní nákladov na prímestskú autobusovú dopravu vo verejnom záujme agentúru SITA informovala vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Trenčianskeho kraja Jana Paulínyová. Pred dvoma rokmi dosiahla strata v autobusovej doprave, objednanej krajom, 16,4 mil. eur.

Trenčiansky kraj má uzavreté zmluvy o výkone vo verejnom záujme v pravidelnej prímestskej autobusovej doprave na svojom území s dvoma dopravcami – SAD Trenčín, a.s. a SAD Prievidza, a.s. Obe autobusové spoločnosti vlani previezli v prímestskej doprave spolu 23,8 mil. cestujúcich, čo bolo medziročne o 3,9 mil. osôb, alebo o 14,1 % menej.

„Trenčiansky kraj poskytuje zľavy na cestovnom v prímestských autobusoch na dva druhy kariet,“ uviedla Paulínyová. „Dopravnú kartu aj krajskú kartu multiCARD, ktorá slúži ako prostriedok na uplatnenie zliav v komerčných prevádzkach nachádzajúcich sa v Trenčianskom kraji v rôznych oblastiach predaja tovaru a poskytovania služieb,“ priblížila. Kraj poskytuje zľavy pre deti do šesť rokov, žiakom a študentom v dennej forme štúdia, dôchodcom nad 70 rokov, ako aj občanom s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodu. Napríklad, výška cestovného v prímestskej autobusovej doprave na území kraja (do 100 km) je pre deti do šesť rokov desať centov a pre dôchodcov nad 70 rokov 50 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy