Bank Austria by mala dosiahnuť v Maďarsku zisk

Zisk by mala banka dosiahnuť aj napriek novému maďarskému zákonu o úveroch v zahraničných menách. Belgickej finančnej skupine KBC, rakúskej banke Erste Group a banke Raiffeisen Bank International (RBI) však môže tento zákon spôsobiť stratu.

Bank Austria, ktorá patrí do skupiny UniCredit, by mala tento rok v Maďarsku dosiahnuť zisk aj napriek novému zákonu o úveroch v zahraničných menách. Zákon schválil maďarský parlament už minulý týždeň. „V Maďarsku budeme mať kladný ročný výsledok,“ uviedol vo štvrtok novinárom generálny riaditeľ banky Willibald Cernko. Podľa neho tiež nie je nutné zvyšovať kapitál banky.

Belgická finančná skupina KBC tento týždeň oznámila, že na potenciálne straty zo zmeny podmienok devízových úverov v Maďarsku si za druhý kvartál vytvára rezervu 162 mil. eur. Rakúska banka Erste Group, ktorá je tretím najväčším poskytovateľom úverov v nových európskych trhových ekonomikách, vo štvrtok informovala, že pre zmeny v Maďarsku môže vykázať stratu viac ako 300 mil. eur. Banka Raiffeisen Bank International (RBI) vo štvrtok tiež oznámila, že schválený zákon môže spôsobiť stratu aj jej, a to vo výške 120 až 160 mil. eur.

Cieľom schváleného zákona je odškodnenie bankových klientov za minulé nevýhodné nastavenie ich pôžičiek v zahraničných menách. Znamená to, že marže vyplývajúce z výmenných kurzov pri spotrebiteľských úveroch sú neplatné a budú sa retroaktívne korigovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy