Namiesto príjemnej dovolenky len zbytočné nervy: Čo možno reklamovať a čo nie?

, ČTK Foto: SITA

Cestovné kancelárie sľubujú luxusné hotely, skvelú kuchyňu a najrôznejšie služby. Niekedy je však realita úplne iná. S akou reklamáciou máte šancu uspieť?

Reklamovať meškanie letu je možné podľa špeciálnych predpisov. Tie vymedzujú možnosti reklamácie. Vždy záleží na tom, ktorá spoločnosť let prevádzkuje, či ide o let krátky, stredný alebo dlhý, aké bolo meškanie atď. Čo sa ale týka neočakávaných medzipristátia vynúteného nepriaznivým počasím alebo technickou poruchou, to sa reklamovať nedá.

Medzi najčastejšie problémy patria tie s ubytovaním, práve to je znamením, ako rozlíšiť dobrú cestovnú kanceláriu od zlej ak sa skutočnosť líši od toho, čo vám bolo doma ponúkané. Ak hotelová izba nezodpovedá fotografiám v prospektoch cestovnej kancelári, napríklad rozdiel je len v dekorácii, to na reklamáciu rozhodne nie je. Pokiaľ je ale rozdiel fatálny, rozmer izby, situovanie, počet lôžok, vybavenosť a podobne, to sa už reklamovať dá. Cestovné kancelárie by mali vedieť, čo predávajú a používať na propagáciu zodpovedajúce materiály.

Ak na izbe nefunguje klimatizácia, chladnička či iné technické vybavenie, najlepšie spravíte ak na to upozorníte priamo personál hotela a všetko vyriešite na mieste. Ak sa to nepodarí, môžete na základe dôkazov reklamáciu uplatniť u CK. Podobne je to aj s upratovaním, po príchode domov sa takéto veci reklamujú zle.    

V prípade, že ste márne hľadali delegáta cestovky počas celého svojho pobytu, mali by ste na túto skutočnosť upozorniť cestovnú kanceláriu okamžite. Neskôr sa to ťažko reklamuje, navyše aké sú vlastne povinnosti delegáta?

Zaskočili vás poplatky priamo na mieste dovolenky? Presvedčte sa, či vás na ne neupozornili v cestovnej kancelárii vopred. V prípade, že nie a dodatočné poplatky boli nevyhnutné k úspešnému absolvovaniu dovolenky, je možné ich reklamovať.

Hlavne pri turistike do Turecka sa množia nespokojné názory na rušných susedov, ktorí nedodržiavajú nočné ticho. Veľká časť problémov však pramení z konfliktov za ktoré ani cestovka, ani hotel nemôžu.

Veľmi zložitá je aj reklamácia stravy, pretože každému chutí niečo iné. Navyše často ide o lokálny typ kuchyne, na ktorý nemusíme byť zvyknutí. Odborníci odporúčajú ešte pred výberom dovolenky si zistiť o stravovaní čo najviac informácií.

A na záver pár pripomienok od klientov, ktorí žiadali späť časť z ceny zájazdu s odvolaním sa na "stratu radosti z dovolenky".
"Na pláži sme si dali gyros a to vôbec nebol gyros, ako má byť. To keď si ho dám u nás na stanici, to je gyros, ale toto…"
"Jedlo v hoteli bolo veľmi grécke, čo nám nechutilo. Od polovice zájazdu sme teda prestali využívať polpenziu a chodili do miestneho fast foodu. V prílohe posielame účtenky a žiadame ich preplatenie."

Rozhodne si treba dať pozor aj na výber hotela.
"Objednali sme si zájazd do penziónu No name, ale ubytovali ste nás v úplne inom penzióne s iným menom."

A samozrejme nenechať sa „buzerovať“.
„Pri odchode sme museli vypratať izbu už o dvanástej na poludní, a ešte nás na to upozorňovali  veľkou ceduľou na recepcii check out 12:00."

Súvisiace články

Aktuálne správy