Ceny ropy klesli, zlato posilnilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 10. júla (SITA, Reuters) – Ceny ropy v stredu klesli. Britská ropa Brent oslabila o 66 centov na 108,28 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania klesla až na mesačné minimum 108,14 USD za barel. Ľahká americká ropa zlacnela o 1,11 USD na 102,29 USD za barel.

Americkú ropu negatívne ovplyvnil slabý dopyt po benzíne. Podľa amerického Federálneho úradu pre energetiku (EIA) vzrástli americké zásoby benzínu o 579 tisíc barelov, pričom analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, prognózovali pokles o 217 tisíc. K zlacneniu ropy Brent prispelo najmä obnovenie produkcie ropného poľa El Sharara v Líbyi na 340 tisíc barelov denne po štrajku, ktorý trval štyri mesiace. Vláda tiež získala kontrolu nad ropnými prístavmi Ras Lanuf a Es Sider, po takmer ročnej okupácii.

Ceny zlata v stredu vzrástli. Spotová cena zlata posilnila do 19:25 GMT o 1 % na 1 330 USD za uncu. Augustové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 7,80 USD na 1 324,30 USD za uncu. Zlato podporili očakávania, že júnové zasadnutie amerického Federálneho rezervného systému (Fed) neprinieslo významné zmeny v myslení o menovej politike, keďže centrálna banka nebola pripravená zvyšovať úrokové sadzby. Očakáva sa tiež, že inflácia zostane počas najbližších rokov pod cieľom Fed-u vo výške 2 %.

(1 EUR = 1,3603 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy