RBI očakáva v Maďarsku stratu až 160 mil. eur

Rakúska banková skupina očakáva, že zmena podmienok devízových úverov v Maďarsku jej spôsobí stratu 120 až 160 mil. eur

Nový maďarský zákon o úveroch v zahraničných menách môže spôsobiť banke Raiffeisen Bank International (RBI) stratu vo výške 120 až 160 mil. eur. Rakúska banková skupina o tom informovala vo štvrtok. Stratu plánuje RBI zaúčtovať v druhom a treťom kvartáli, jej dopady na celoročný výsledok spoločnosť podľa vyhlásenia momentálne vyhodnocuje.

Maďarský parlament minulý týždeň schválil nový zákon, ktorého cieľom je odškodnenie bankových klientov za minulé nevýhodné nastavenie ich pôžičiek v zahraničných menách. Znamená to, že marže vyplývajúce z výmenných kurzov pri spotrebiteľských úveroch sú neplatné a budú sa retroaktívne korigovať.

Belgická finančná skupina KBC tento týždeň oznámila, že na potenciálne straty zo zmeny podmienok devízových úverov v Maďarsku si za druhý kvartál vytvára rezervu 162 mil. eur. Rakúska banka Erste Group, ktorá je tretím najväčším poskytovateľom úverov v nových európskych trhových ekonomikách, už skôr informovala, že za tento rok môže vykázať rekordnú čistú stratu, a to až do sumy 1,6 mld. eur. Čiastočným dôvodom pritom budú podmienky pre jej pôsobenie v Maďarsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy