Obchodný prebytok v roku 2014 je takmer zaručený

Po piatich mesiacoch tohto roka sa dá povedať, že obchodný prebytok v roku 2014 je takmer zaručený. Uviedol to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti so zverejnenými údajmi o májovom zahraničnom obchode.
„Veď za január až máj 2014 bol skoro 2 miliardy eur. Veľmi pravdepodobne však už neprekonáme rekordný rok 2013, kedy bol vývoz tovarov takmer o 4,3 miliardy eur vyšší ako ich dovoz,“ spresnil.
Trend nastolený za posledné dva mesiace v exporte aj importe je však podľa Gábriša klesajúci. „Potvrdzujú to aj očakávania podnikov vyjadrené v prieskume štatistikov,“ zdôraznil.
„Vývoz tovarov v máji po prepočte do stálych cien bol porovnateľný s objemom predchádzajúceho mesiaca. Prudšie poklesy zaznamenané v predchádzajúcich mesiacoch sa zastavili, ale vývoz sa stabilizoval na pomerne slabých úrovniach,“ konštatovali analytici menového úseku Národnej banky Slovenska.
V medzikvartálnom porovnaní to podľa nich prehĺbilo straty na objemoch vývozu, ktorý bol o 2,2 % nižší. „Vychádzajúc z mesačných dát za apríl a máj, čistý export bude v 2. štvrťroku s vysokou pravdepodobnosťou brzdiť rast hrubého domáceho produktu,“ dodali analytici centrálnej banky.
Štatistický úrad (SR) dnes informoval, že celkový vývoz tovaru zo SR v máji 2014 dosiahol hodnotu 5,512 miliardy eur pri medziročnom poklese o 2,7 %. Dovoz tovaru do SR sa znížil o 0,1 % na 5,047 miliardy eur. Za päť mesiacov 2014 sa v porovnaní s rovnakým obdobím vlani zvýšil celkový vývoz tovaru o 2,3 % na 27,004 miliardy eur a celkový dovoz o 4,1 % na 25,010 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy