Grécka vláda plánuje ďalšiu emisiu dlhopisov

Grécko plánuje už čoskoro ďalšiu emisiu dlhopisov. Uviedlo to dnes grécke ministerstvo financií, ktoré verí, že zopakuje úspešný predaj z apríla. Vtedy sa Grécko po štyroch rokoch vrátilo na dlhopisové trhy. Informovala o tom agentúra AP.
V poslednom období klesli výnosy dlhopisov viacerých európskych krajín, vrátane Grécka. Pre Atény je tak ideálny čas na získanie ďalších financií z dlhopisových trhov. Ako ministerstvo financií dnes oznámilo, „čoskoro plánuje emitovať 3-ročné dlhopisy“.
Krajina bola mimo dlhopisových trhov od roku 2010, keď sa v dôsledku obrovských finančných problémov dostala na pokraj štátneho bankrotu a musela požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o pomoc. V rámci dvoch záchranných balíkov jej medzinárodní veritelia schválili pomoc celkovo za 240 miliárd eur.
Grécku sa podarilo vrátiť na medzinárodné dlhopisové trhy v apríli tohto roka, keď vydalo 5-ročné dlhopisy s úrokom 4,75 %. Z emisie získalo 3 miliardy eur. Úroky z pripravovanej emisie sa očakávajú nižšie, keďže dlhopis bude mať kratšiu lehotu splatnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy