Maďarsko by ešte viac mohlo znížiť úroky

Centrálna banka krajiny v zázname z júnového zasadania uviedla, že výhľad inflácie by mohol umožniť ďalšie opatrné zníženie úrokov.

Maďarská centrálna banka pravdepodobne bude pokračovať v opatrnom znižovaní úrokových sadzieb. Vyjadrila sa takto v zázname z júnového zasadania, ktorý zverejnila v stredu. Svoju hlavnú sadzbu banka júnovým znížením o 10 bázických bodov doteraz zredukovala na rekordné minimum 2,3 %. Podľa záznamu centrálnej banky väčšina členov Rady pre menovú politiku sa domnieva, že výhľad inflácie by mohol umožniť ďalšie opatrné zníženie úrokov.

„Z dostupných informácií však vyplýva, že základná sadzba sa výrazne priblížila k úrovni, ktorá zabezpečuje strednodobú cenovú stabilitu a tomu zodpovedajúcu podporu ekonomike,“ dodala banka. Sedem členov Rady pre menovú politiku v júni hlasovalo za zníženie úrokov a len jeden hlasoval za to, aby sa úroky nemenili. V júni maďarská centrálna banka hlavnú úrokovú sadzbu zredukovala už 23. krát. Sadzba kulminovala v polovici roka 2012 vo výške 7 %.

Vo svojej júnovej prognóze maďarská centrálna banka vylepšila odhad tohtoročného rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Predpokladá, že ekonomika v tomto roku posilní o 2,9 %. Predošlá predikcia banky počítala s tohtoročným rastom HDP o 2,1 %. Centrálna banka však predpovedá, že inflácia v krajine bude v tomto roku nulová, hoci v predošlej predikcii počítala s infláciou vo výške 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy