MF pripravilo zjednodušenie účtovníctva pre malé firmy

Podľa pripravovanej novely zákona o účtovníctve malé účtovné jednotky nebudú musieť k účtovnej závierke uvádzať toľko informácií, ako je potrebné v súčasnosti.

Administratíva malých podnikov pri zostavovaní účtovnej závierky by sa mala zjednodušiť. Tvrdí to rezort financií, ktorý sa chystá predložiť do pripomienkového konania novelu zákona o účtovníctve. Tá by mala priniesť podrobnejšie členenie účtovných jednotiek na tri veľkostné skupiny. Okrem mikro účtových jednotiek vymedzuje veľkostnú skupinu malých účtovných jednotiek a veľkých účtovných jednotiek.

 

"Zníženie administratívnej záťaže sa dotkne malých účtovných jednotiek, ktorým sa zníži rozsah informácií uvádzaných v poznámkovej časti účtovnej závierky,“ uvádza v tlačovej správe rezort financií. Nebudú tak musieť ako doteraz poskytovať napríklad prehľad o pohybe vlastného imania, členenie čistého obratu a podobne. Zároveň sa navrhuje, aby účtovné jednotky mohli požiadať o kópiu uloženého dokumentu alebo jeho časti aj na jednotných kontaktných miestach.

Novela zákona o účtovníctve je podľa ministerstva financií tiež zameraná na vylepšenie funkcionality Registra účtovných závierok s cieľom znížiť počet nesprávnych a neúplných podaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy