Nemecká vláda schválila návrh zákonov potrebných pre bankovú úniu

Nemecký kabinet dnes schválil návrh balíka nových zákonov, ktoré posunú vytvorenie európskej bankovej únie o ďalší krok vpred. Spoločná banková únia je pritom kľúčovým nástrojom na obnovenie dôvery vo finančný systém európskeho bloku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z nemeckej vlády.
Európsky plán počíta s jednotným dohľadom nad bankami v eurozóne, so zjednotenými pravidlami na zatvorenie či reštrukturalizáciu problematických bánk a so spoločným fondom na ich sanáciu.
Európski politici sa snažia zabrániť opakovaniu situácie, keď banky museli zachraňovať daňoví poplatníci. Pripravili preto návrh zákona, podľa ktorého ponesú straty bánk na pleciach akcionári, veritelia a majitelia veľkých vkladov.
Nemecký návrh zákona počíta s tým, že veritelia a majitelia krachujúcich bánk budú čeliť stratám už v roku 2015, o rok skôr, ako začnú platiť nové pravidlá v celom európskom bloku.
Európska centrálna banka (ECB) už koncom tohto roka prevezme dohľad nad bankami v 18 štátoch eurozóny, čo bude prvý krok na ceste k bankovej únii.
Nasledujúcim krokom bude jednotný postup v prípade krachujúcich bánk, ktorý má zabrániť tomu, aby finančné ústavy zachraňoval štát a následne sa dostal do problémov, ako to bolo v prípade Írska. Na tejto druhej etape sa pritom stále pracuje.
Ďalší zákon z balíčka, ktorý dnes odsúhlasil nemecký kabinet, povoľuje priamu rekapitalizáciu bánk z prostriedkov Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), ale za určitých a prísnych podmienok.
Balík návrhov, ktorý otvára cestu k bankovej únii, musí ešte schváliť nemecký parlament.

Súvisiace články

Aktuálne správy