Cenová hladina v Česku stagnovala

Spotrebiteľské ceny ostali podľa údajov českého štatistického úradu stabilné v medziročnom aj v medzimesačnom porovnaní

Cenová hladina v Česku sa v medziročnom a ani v medzimesačnom porovnaní v júni nezmenila. Ceny potravín sa však znížili. Vyplýva to z údajov českého štatistického úradu, o ktorých informoval portál idnes.cz. „Spotrebitelia určite ocenia, že po štyroch rokoch začali klesať ceny potravín. Navyše taktiež pokračuje znižovanie cien telekomunikačných služieb, aj keď sa efekt minuloročnej cenovej revolúcie už vyčerpal,“ povedal analytik ČSOB Petr Dufek. Zároveň uviedol, že inflácia v budúcom mesiaci pravdepodobne opäť posilní.

Ceny zemiakov sa medzimesačne v júni znížili o 10 %, ceny jogurtov poklesli o 6,1 %. Lacnejší bol aj chlieb, pečivo, cestoviny, ovocie, cukor, syry, sladkosti a taktiež čaj. Zelenina bola o 1,8 % lacnejšia. Nižšie boli aj ceny alkoholických nápojov vrátane piva.

Na druhej strane však rástli ceny dovolenkových zájazdov, ktoré zdraželi o 4,1 %. Rástli aj ceny pohonných hmôt a medzi potravinami sa zvýšili ceny múky, ryže a taktiež nealkoholických nápojov. Česká centrálna banka bojuje s hrozbou deflácie riadeným oslabovaním českej koruny. Aj keď je miera inflácie o pol percentuálneho bodu nižšia, než centrálna banka predpokladala, Petr Dufek neočakáva žiadnu dramatickú reakciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy