Rast spotrebiteľských cien v Česku sa v júni zastavil

Spotrebiteľské ceny v Českej republike sa v júni nezmenili a zostali na rovnakej úrovni ako v máji tohto roka aj vlani v júni. Informovali o tom agentúra RTTNews a český portál Patria.cz.
Podľa najnovších údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ) medziročný rast spotrebiteľských cien v krajine sa v júni 2014 zastavil po májovom zvýšení o 0,4 %. Analytici pritom odhadovali, že ceny tovarov a služieb v Česku v júni vzrastú aspoň o 0,1 %. Medziročná miera inflácie dosiahla v ČR nulovú úroveň prvýkrát od septembra 2009.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že ceny potravín a nealkoholických nápojov v júni medziročne klesli o 0,2 %, ceny energií sa znížili o 0,4 %, zatiaľ čo alkohol a tabakové výrobky zdraželi o 0,3 % a oblečenie a obuv o 0,1 %.
Aj v medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Česku v júni stagnovali. Ekonómovia pritom počítali s ich zvýšením o 0,2 %.
Podľa Patrie stagnácia spotrebiteľských cien však zrejme nebude mať dlhé trvanie. Je pravdepodobné, že už od budúceho mesiaca sa inflácia začne opäť zvyšovať, aby v závere roka zdolala hranicu 1 %. Momentálne je však inflácia o pol percentuálneho bodu nižšia, než predpokladala centrálna banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy