Poľská ekonomika v tomto roku pravdepodobne stúpne o 3,3 %

V stredu to uviedol poľský minister financií Mateusz Szczurek s tým, že hospodársky rast v druhom kvartáli neprekoná tempo rastu z prvého štvrťroku

Nedávne slabšie ekonomické údaje naznačujú, že poľská ekonomika v tomto roku pravdepodobne posilní o 3,3 % V stredu to uviedol poľský minister financií Mateusz Szczurek. Taktiež vyhlásil, že pokles miery inflácie o jeden percentuálny bod by mohol znamenať nižšie rozpočtové príjmy. Ich pokles by mohol byť v intervale od 1,5 mld. poľských zlotých (PLN) do 2 mld. PLN. „Hospodársky rast v druhom štvrťroku určite nebude taký rýchly ako v prvom štvrťroku,“ povedal Szczurek pre noviny Dziennik Gazeta Prawna.

„Dnes po údajoch o priemyselnej produkcii, maloobchodných tržbách a PMI sa predpokladaný rast hrubého domáceho produktu vo výške 3,3 % pravdepodobne stane prognózou,“ dodal poľský minister financií.

V prvom kvartáli poľská ekonomika medziročne vzrástla o 3,4 %. V júni sa objavili správy o tom, že rast Poľska v druhom kvartáli bude rýchlejší ako v prvom. „Údaje o výkone ekonomiky za dva mesiace druhého kvartálu sú priaznivejšie než v rovnakom období prvého kvartálu,“ povedala vtedy Halina Dmochowska z poľského štatistického úradu.


(1 EUR = 4,1344 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy