Koncern Alcoa v 2. kvartáli zmazal vlaňajšiu stratu a vykázal zisk

Americký koncern Alcoa, najväčší výrobca hliníka v USA, v 2. štvrťroku 2014 zmazal vlaňajšiu stratu a vykázal zisk, ktorý prekonal očakávania trhu. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Čistý zisk Alcoa za tri mesiace do konca júna dosiahol 138 miliónov USD (101,55 milióna eur), čo predstavuje 12 centov na akciu. Na porovnanie, v rovnakom období vlani vykázal koncern stratu 119 miliónov USD alebo 11 centov/akcia. Po vylúčení nákladov na reštrukturalizáciu a ďalších jednorazových položiek mala Alcoa v 2. kvartáli zisk 216 miliónov USD alebo 18 centov na akciu, zatiaľ čo analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, odhadovali, že zarobí 12 centov na akciu.
Tržby spoločnosti pritom v období apríl – jún 2014 mierne klesli na 5,84 miliardy USD z 5,85 miliardy USD v 2. kvartáli minulého roka. Analytici však očakávali, že budú ešte nižšie, v priemere 5,66 miliardy USD.
Alcoa patrí ku koncernom, ktoré mimoriadne tvrdo zasiahla nedávna recesia. Spoločnosť zrušila viac ako 20.000 pracovných miest a zatvorila niekoľko závodov v USA a Európe, aby sa prispôsobila nižšiemu dopytu po hliníku. Alcoa sa redukciou nákladov a zmenami vo výrobe snaží udržať si konkurencieschopnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy