V stredu o akčnom pláne energetickej efektívnosti do roku 2020

Vláda by mala v stredu rokovať o návrhu akčného plánu energetickej efektívnosti na roky 2014 až 2016 s výhľadom do roku 2020. Ako sa uvádza v materiáli, navrhnuté opatrenia na obdobie rokov 2014 až 2016 sú zamerané najmä na priemysel, budovy a verejný sektor. Významné úspory energie sa taktiež predpokladajú na strane premeny, prenosu a distribúcie energie. „Navrhnuté opatrenia spolu poslúžia na plnenie cieľa úspor energie vyjadreného v konečnej energetickej spotrebe vo výške 85 % a vo výške 100 % na plnenie trojročného cieľa úspor energie vyjadreného v spotrebe primárnych zdrojov energie,“ tvrdí rezort hospodárstva ako predkladateľ materiálu.

Šéf rezortu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek by mal vláde predstaviť návrh stratégie obnovy fondu bytových a nebytových budov na Slovensku. Vypracovanie stratégie je podľa rezortu príležitosť cez plnenie jej opatrení výrazne prispieť k požadovaným celkovým úsporám energie a hlavne potrebnému zníženiu emisií CO2. „Hĺbkovou obnovou budov sa okrem zníženia potreby energie a emisií CO2 zabezpečí predĺženie životnosti budov, užívateľskej bezpečnosti a zlepšenie hygienických podmienok pri užívaní budov,“ konštatuje ministerstvo. Obnova budov podľa rezortu prináša aj ďalšie významné pozitívne prínosy vrátane tvorby pracovných miest, zlepšovania zdravia, zmierňovania energetickej chudoby, zvyšovania energetickej bezpečnosti a priemyselnej konkurencieschopnosti.

Ministri by mali rokovať aj o návrhu rozvojového programu priorít verejných prác na roky 2015 až 2017. Materiál podáva prehľad o stave technickej prípravy rozvojových verejných prác, u ktorých sa predpokladá začatie realizácie v uvedenom období. „Zaradenie rozvojovej verejnej práce do návrhu rozvojového programu priorít neznamená, že sú tým na jej realizáciu zabezpečené finančné prostriedky z verejných financií,“ upozorňuje rezort dopravy a výstavby. Rozvojový program priorít verejných prác sa po schválení vládou Slovenskej republiky stáva súčasťou systému riadenia a kontroly v oblasti verejných prác.

Súčasťou stredajšieho rokovania vlády majú byť aj viaceré materiály z rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Jedným z nich má byť analýza potrieb finančného zabezpečenia registrov obnovenej evidencie pozemkov a návrh harmonogramu katastrálnych území v bývalom Vojenskom obvode Javorina. „Materiál bol vypracovaný za účelom vytvorenia právneho podkladu a finančného zabezpečenia vyhotovenia jednoduchých registrov, aby sa vytvorili podmienky umožňujúce zrýchlenie procesu reštitučných konaní,“ tvrdí ministerstvo. Kabinet má prerokovať aj návrh na novelizáciu nariadení vlády o poskytovaní pomoci na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v školách, ako aj návrh novely nariadenia o poskytovaní pomoci na podporu spotreby ovocia a zeleniny pre deti na školách.

Vláda by tiež mala schváliť návrh na vymenovanie nového štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR, ktorým sa má stať Rastislav Chovanec. Chovanec je predsedom dozornej rady v spoločnosti SPP distribúcia a je poradcom premiéra pre investície. Na poste štátneho tajomníka má nahradiť Pavla Pavlisa, ktorý sa stal ministrom hospodárstva, keď v tejto funkcii nahradil Tomáša Malatinského.

Súvisiace články

Aktuálne správy