V ekonomike eurozóny je podľa OECD pozitívny trend

Zložený vedúci indikátor eurozóny, ktorý signalizuje budúcu ekonomickú aktivitu, bol v máji rovnako ako v apríli vo výške 101,1 bodu.

Zložené vedúce indikátory (CLI), ktoré signalizujú budúcu ekonomickú aktivitu, naďalej naznačujú celkový stabilný hospodársky rast Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Index pre celú OECD bol v máji rovnako ako v apríli na úrovni 100,6 bodu. V prípade eurozóny ako celku zložený vedúci indikátor naznačuje pozitívnu zmenu vývoja ekonomiky. V máji bol indikátor eurozóny rovnako ako v apríli vo výške 101,1 bodu.

Pozitívna zmena bola výrazná v prípade Talianska, ktorého CLI stúpol na 101,7 bodu z aprílových 101,6 bodu. Nemecký CLI oslabil na 100,5 bodu z aprílových 100,6 bodu. Signalizuje to určité spomalenie rastu, ale na vysokej úrovni. Francúzsky CLI naznačuje stabilný rast a v máji bol rovnako ako v apríli vo výške 100,3 bodu.

V prípade USA zložený vedúci indikátor signalizuje pokračovanie stabilného rastu ekonomiky. Americký CLI v máji stúpol na 100,6 bodu z úrovne 100,5 bodu v predošlom mesiaci. V prípade Veľkej Británie sa rast stabilizoval na vysokej úrovni. CLI zostal v máji na aprílovej úrovni 101,1 bodu. Z japonského CLI, ktorý klesol na 100,4 bodu z úrovne 100,7 bodu, vyplýva prerušenie rastu ekonomiky, hoci podľa OECD to pravdepodobne odzrkadľuje iba jednorazové faktory.

V prípade veľkých nových trhových ekonomík zložené vedúce indikátory poukazujú na slabší rast v porovnaní s dlhodobým trendom v Brazílii, ktorej CLI klesol na 98,7 bodu z aprílových 98,8 bodu. V Číne a Rusku je rast na úrovni dlhodobého trendu. Čínsky CLI stúpol na 99,2 bodu z úrovne 99,1 bodu a ruský CLI posilnil na 99,3 bodu z aprílových 99,2 bodu. Indický CLI naznačuje pozitívny obrat, keďže v máji stúpol na 98,2 bodu z výšky 98,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy