Medziročná inflácia vo Švajčiarsku stagnuje

V júni sa spotrebiteľské ceny v krajine medziročne nezmenili, ceny dovážaných tovarov klesli o 1 %, ale domáce tovary o 0,4 % zdraželi.

Celková hladina švajčiarskych spotrebiteľských cien sa v júni oproti rovnakému mesiacu minulého roka nezmenila. Považuje sa to za dôkaz nutnosti toho, aby centrálna banka krajiny naďalej uplatňovala politiku obmedzovania sily švajčiarskeho franku. Štatistický úrad krajiny v utorok informoval, že medziročná inflácia bola v júni na nulovej úrovni. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, pritom očakávali, že bude vo výške 0,2 %. Medzimesačne júnové švajčiarske ceny o 0,1 % oslabili. Hlavným dôvodom medzimesačného poklesu cien bol podľa štatistického úradu začiatok výpredajov odevov.

Ceny tovarov dovážaných do Švajčiarska sa v júni v medziročnom porovnaní znížili o 1 %, ale ceny domácich tovarov o 0,4 % posilnili. To naznačuje, že utlmenie cenovej hladiny nie je znakom problémov švajčiarskej ekonomiky, povedal Alessandro Bee, ekonóm spoločnosti J. Safra Sarasin. „Pokiaľ je inflácia pozitívna, obavy švajčiarskej centrálnej banky v oblasti inflácie sú ohraničené,“ dodal Bee.

Na pravidelnom kvartálom zasadaní venovanom menovej politike centrálna banka Švajčiarska však minulý mesiac potvrdila svoju politiku udržiavania maximálneho kurz franku voči euru. Banka ešte v septembri 2011 rozhodla, že nedovolí franku posilniť viac ako na úroveň 1,20 CHF/EUR. Silný frank totiž poškodzoval exportérov krajiny a hrozilo, že zastaví rast cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy