Nemecko chce od roku 2016 spoplatniť celú cestnú sieť

Cena ročnej cestnej známky sa má pohybovať v priemere na úrovni 88 eur, nemeckým vodičom podľa plánov ministra dopravy Alexandra Dobrindta nemajú vzniknúť dodatočné náklady

Nemecko chce od roku 2016 spoplatniť pre zahraničných vodičov celú svoju cestnú sieť. Návrh predstavil v pondelok minister dopravy Alexander Dobrindt. Spoplatnenie podľa neho prinesie do nemeckého štátneho rozpočtu v štvorročnom volebnom období 2,5 mld. eur. Cena ročnej známky sa má pohybovať v priemere na úrovni 88 eur, jej konkrétna výška bude závisieť od toho, akú ekologickú záťaž vozidlo predstavuje. Užívatelia ciest majú mať k dispozícii aj desaťdňové a dvojmesačné známky, ktoré si budú môcť kúpiť za 10, resp. 20 eur.

Nemeckým vodičom nové náklady nevzniknú, keďže o cenu cestnej známky sa im zníži existujúca daň z vlastníctva motorových vozidiel. Minister dopravy Dobrindt uviedol, že autá registrované v zahraničí uskutočnia v Nemecku každý rok zhruba 170 mil. ciest. Spoplatnenie zahraničných vodičov označil za spravodlivé, keďže takto podľa neho cudzinci prispejú k rozvoju nemeckej cestnej infraštruktúry.

Dobrindt uviedol, že konkrétne znenie zákona chce konzultovať s Európskou komisiou. Tá v minulosti označila spoplatnenie cestnej siete pre cudzincov za diskriminačné. Plány kritizujú aj viaceré susedné štáty Nemecka a časť poslancov vládnej koalície v Berlíne.

Súvisiace články

Aktuálne správy